Kameralny pokaz filmu „Noma: My Perfect Storm” połączony z dyskusją pt. „Can food be art?”.
„Noma: My Perfect Storm” to pełnometrażowy film dokumentalny Pierra Deschamps przedstawiający sylwetkę René Redzepiego, szefa kuchni legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze i wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma czterokrotnie znalazła się na pierwszym miejscu prestiżowej listy „The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants” magazynu kulinarnego Restaurant.
Podczas spotkania w W-Arte! film o jednej z najlepszych restauracji świata stanie się punktem wyjścia do dyskusj pt. CZY JEDZENIE MOŻE BYĆ SZTUKĄ. Poprowadzi ją Bogusław Deptuła, historyk i krytyk sztuki, autor książki ,,Literatura od kuchni”. Zaproszeni goście zastanowią się na ile jedzenie może być traktowane w kategorii dzieła sztuki. Czy szefowie kuchni, kreując z luksusowych ale też i zwykłych produktów najbardziej wyrafinowane formy i smaki są artystami?
Będzie to pierwsze spotkanie z cyklu kameralnych pokazów organizowanych przez W-arte w partnerstwie z FILMS for FOOD.
Bilety: 30zł w bardzo ograniczonej puli 35 sztuk.